7. tek Gore nad Idrijo 2013

Francoski državni prvak popestril državno prvenstvo in prehitel Kosovelja  (vir  Sportal – Siol.net)

Gore nad Idrijo – Mitja in Mateja Kosovelj sta si na 7. teku na Gorah nad Idrijo pritekla naslova članskih državnih prvakov v gorskem teku (v disciplini gor-dol), zmagovalec teka pa je bil aktualni francoski prvak v gorskem teku Francoz Julien Rancon.

V Gorah nad Idrijo so se zbrali najboljši slovenski gorski tekači ter se na 4. Tekmi pokala Slovenije v gorskem teku pomerili tudi za naslove državnih prvakov, hkrati pa je bila to tudi izbirna tekma za svetovno prvenstvo, ki bo v mesecu septembru potekalo na Poljskem. Tekme se je udeležilo 85 tekmovalcev kar je nekaj manj kot v preteklih letih.

Po otroških tekih (trije starti), so se v skupinskem štartu na progo, ki je bila enaka kot lansko leto podali vsi tekači in tekačice vseh starostnih kategorij od mladink do veteranov.
Člani so pretekli tri kroge, s skupno dolžino 9,6 kilometra in 435 metri vzponov in spustov, članice in mladinci so tekli dva kroga (6,3 km z 290 m vzponov in spustov), mladinke pa en krog (3,2 km  z 145 m vzponov in spustov).

Tokrat Mitji Kosovelju (KGT Papež) , aktualnemu svetovnemu prvaku v gorskem maratonu in najuspešnejšemu slovenskemu gorskemu tekaču vseh časov, ni bilo lahko saj je na Gorah nad Idrijo štartal tudi aktualni francoski prvak v gorskih tekih Julien Rancon (Aco Firminly) iz Grenobla, ki je v Sloveniji na poletnih počitnicah. Mitji je ušel že v prvem krogu na začetnem vzponu, vodstvo pridobljeno v prvem krogu pa je nato zadržal do cilja. Rancon, ki je na evropskem prvenstvu že stal na stopničkah za zmagovalce, leta 2006 je bil tretji, je zmagal s časom 36:03. Kosovelj je v cilj pritekel z osmimi sekundami zaostanka, a kljub porazu osvojil naslov državnega prvaka.

Z Mitjem sva že večkrat skupaj tekla na evropskih in svetovnih prvenstvih. Najina pripravljenost je na podobnem nivoju. Mislim, da je nekoliko utrujen po SP v gorskem maratonu. Vsekakor pa je bil to zame dober test pred svetovnim prvenstvom,” je povedal Francoz, ki je navdušen na lepotami Slovenije: “Bil sem že na tekih na Šmarni gori in na SP v Kamniku. Lepa dežela, imate gore, jezera, morje .. vse. Izkoristil pa sem priložnost in nastopil še na vašem državnem prvenstvu.

Kosovelj se želi odkupiti na svetovnem prvenstvu

Danes je bilo težko. Pozna se utrujenost s SP, hkrati pa smo šele dobro začeli s pripravami v Planici, kjer smo v višinski sobi, tako da je bil danes kar šok. Počutil sem se, kot da bi mi nekdo odžiral kisik. Je pa prisotnost Rancona dobra popestritev tekme. Škoda, da danes nisem bil bolje pripravljen,” pa je dejal Kosovelj, ki se želi Francozu odkupiti na svetovnem prvenstvu: “Seveda imam željo, da ga tam prehitim. Trenutno je vse usmerjeno v tisto tekmo, kjer želim izboljšati svoj najboljši rezultat v disciplini gor/dol, ki je 12. mesto.

Državni podprvak je postal Gašper Bregar (KGT Papež), ki je za Kosoveljem zaostal 16 sekund, tretji med Slovenci pa je bil Marko Tratnik (ŠD Nanos).

Med članicami je bila brez konkurence Mateja Kosovelj (ŠD Nanos), ki je zmagala s časom 27:39. Druga je bila Katja Kozjek (Šmarnogorska naveza) (30:12), tretja pa Valerija Mrak (AD Posočje) (30:44). “Sem zadovoljna, da sem spet postala državna prvakinja. Konkurence ni bilo, nekaj najboljših je manjkalo, zato sem tekla v svojem ritmu. Do SP me čaka še slab mesec trdega treninga in upam, da se bo forma dvigovala. Pričakujem dobro uvrstitev, mislim, da se lahko uvrstim v prvo deseterico,” pa pravi Mitjeva mlajša sestra Mateja.

Med mladinci je zmagal Rok Bratina (KD Sloga 1902), med mladinkami pa Sara Jesenko (ŠD Tabor Žiri).

Ekipa za svetovno prvenstvo, kjer lahko nastopi šest članov, štiri članice, štirje mladinci in tri mladinke bo znana v prihodnjih dneh.

Rezultati:

Člani (9,6 km):
1. Julien Rancon (Fra, Aco Firminy) 36:03
2. Mitja Kosovelj (KGT Papež) 36:11 – 1. DP
3. Gašper Bregar (KGT Papež) 36:37 – 2. DP
4. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 40:01 – 3. DP
5. Toni Habjan (AD Hitrost) 40:19
6. Peter Kastelic (AK Domžale) 40:36
7. Matic Plaznik (Šmarnogorska naveza) 40:45
8. Gregor Mlakar (KGT Papež) 41:00

Članice (6,4 km):
1. Mateja Kosovelj (ŠD Nanos) 27:39
2. Katja Kozjek (Šmarnogorska naveza) 30:12
3. Valerija Mrak (AD Posočje) 30:44
4. Andreja Godec (AD Štajerska) 31:00
5. Jana Bratina (ŠD Ad-venture.si) 31:33
6. Sara Jaklič (Šmarnogorska naveza) 32:17
7. Julija Combe (Fra, Grenoble) 33:00

Mladinci (6,4 km):
1. Rok Bratina (KD Sloga 1902) 25:22 – 1. DP
2. Bashir Rezai (Aze, Šmarnogorska naveza) 26:25
3. Jošt Lapajne (KGT Papež) 26:34 – 2. DP
4. Žiga Trontelj (Šmarnogorska naveza) 26:51 – 3. DP
5. Anže Božič (KGT Papež) 27:06

Mladinke (3,2 km):
1. Sara Jesenko (ŠD Tabor Žiri) 15:00 – 1. DP
2. Đurđica Peulić (BiH, Šmarnogorska naveza) 15:35
3. Đurđina Peulić (BiH, Šmarnogorska naveza) 15:47
4. Ana Čufer (TD Burja) 15:55
5. Karmen Orehek (KGT Papež) 16:24